Hvor meget ligestilling er der i fælles forældremyndighed, er det et udtryk for hvor langt samfundets kønsroller har udviklet sig i det 21. århundrede? At splitte et barn og en familie op, er hårdt for enhver familie. Men hvor efterlader det forældrene i hele problematikken.
Fælles forældremyndighed betyder i teorien, at barnet deler sin tid ligeligt imellem henholdsvis moderen og faderen, men realiteten er ikke nødvendigvis den samme. Af praktiske årsager, ses det ofte, barnet kun tilbringer tid sammen med sin far hver eller hver anden weekend, alt efter hvordan og hvorledes begge parters kalendere ser ud. Det vidner om et stadig forkvaklet og kønsdiskriminerende retsligt kønssyn. Tidligere gav det mening at tildele kvinden størstedelen af tiden med barnet, men det gør det ikke i det moderne samfund.
Fælles forældremyndighed burde involvere en ligelig fordeling af barnets tid imellem begge forældre, således at barnet optimalt set tilbragte hver eller hver anden uge hos hver forældre. Det vil da også være sundest for barnet at få noget kontinuitet og stabilitet i sin hverdag. Der er ingen grund til at barnet skal flytte imellem forældre konstant. Ved at tilbringe flere uger af gangen sammen med sin ene forældre, giver det et langt bedre fundament for en mere stabil hverdag.
Forudsætningen er selvfølgeligt, at begge forældre kan nå til enighed om de eksakte detaljer omkring fælles forældremyndighed. Ordningen skal tilgodese alle parter, men udgangspunktet skal være hvad der er bedst for barnet. Forældrenes behov skal selvfølgelig vægtes, men det er deres ansvar at give barnet de bedste forudsætninger overhovedet muligt. Hvis det betyder, at forældrene må gå ned i tid eller ændre karriereplaner, så er det et offer som bør bringes. Det er ting som burde være blevet overvejet før barnet kom ind i billedet.
Hvis du vil læse mere om fælles forældremyndighed, har Ret&Råd i Århus en spændende artikel her.