Kategorier
Bolig Miljø

Sådan producerer man biobrændsel til dit private fyr i hjemmet

De seneste år er der sket en sand revolution i forhold til, hvordan danskerne vælger at opvarme deres hjem. For en kort årrække siden var det meget normalt, at husstande blev opvarmet med eget fyr. Siden skete der en udvikling, hvor huststande særligt i større byer skiftede til lokaliseret varme såsom fjernvarme. Nu vender udviklingen sig igen, og det private fyr er et hit igen. Denne gang er der dog en forskel, der har stor effekt på både varmebudgetter og den grønne omstilling. De moderne fyr kører nemlig ikke på olie og gas, som det var tilfældet med de gamle. I stedet er en ny varmekilde vundet frem – biobrændsel.

Træbriketter og træpiller

Du kender nok nærmere biobrændsel som de to mest populære produkter i kategorien – nemlig træpiller og træbriketter. Navnet biobrændsel kommer selvfølgelig af, at det er biologisk materiale, der varmer hjemmets rum. De to populære produkter er faktisk en billigere varmekilde for de fleste, og så er de også Co2-neutrale, hvilket betyder, at træerne når at opsamle den samme mængde Co2 i deres levetid, som de tilsvarende træpiller og træbriketter producerer ved afbrænding. Det er slet ikke så underligt, at mange danskere vælger denne løsning for at få billigere varme og god miljø-samvittighed, men hvordan producerer man egentlig biobrændsel?

Her går vi i dybden med produktionen og følger biobrændslen helt fra skoven til dit fyr.

Fra skov til fyr

Produktionen starter ved, at producenterne udvælger de træfarme, der dyrker de helt rigtige sorter af træer. Udover nye træer tager produktionen også en stor mængde resttræ med i produktionen, hvilket igen giver god mening på Co2 budgettet. Træet fragtes til fabrikken, hvor det fræses til savsmuld, og herefter presser man det sammen under stort tryk. Der kan være brug for forskellige bindingsmidler til at opnå de helt rigtige kvaliteter i forhold til brændværdi og askedannelse. Nu er de færdige produkter klar til at blive fragtet lige til forhandlere, hvorefter de kan blive bestilt lige til din hoveddør eller indkørsel i pakker eller hele paller.

Forskellige mærker – og kvalitet

Hvis du også overvejer et skift til privat fyr med biobrændsel, så er det en god ide at sætte sig ind i de mange forskellige produkter på markedet. Det kan være en stor mundfuld, og derfor giver vi dig de bedste råd lige her.

Der findes mange forskellige producenter af biobrændsel, og kvaliteten af produktet hænger direkte sammen med producenten. De bedste producenter har nemlig brugt årevis på at udvikle produkter med de helt rigtige egenskaber, og det har stor betydning for både pris og miljøpåvirkning.

Bland de bedste producenter af træbriketter kan vi nævne German Pellets, der producerer træbriketter i sand topkvalitet – og samtidig holde en fornuftig pris. Den nok bedste producent af træpiller er Barlinek Træpiller, der også leverer et solidt produkt til en god pris.

Vi håber, at dette indlæg har givet dig god information og mod på at fyrre med biobrændsel.